Madagaskarnytt

EU støtter Madagaskar

EU’s ambassadør på Madagaskar Antonio Sanchez-Benedito forsikret under markeringen av Europa-dagen at EU er en lojal samarbeidspartner for Madagaskar. Under giverkonferansen i Paris i desember 2016 ble Madagaskar lovet 6,4 milliarder USD for de neste fire årene. Det europeiske utviklingsfondet EDF (FED på fransk) skal bidra med 518 mill euro i seks år frem til 2020. EU er Madagaskars viktigste handelspartner 30 % med EU, 15 % med Kina.. (Tribune 10. mai 2017) 

 

Statsministeren forsvarer seg for giverne

Statsminister Olivier Mahafaly måtte forklare seg for en konferanse med donorer i Gruppen for strategisk dialog (GDS) og Tekniske og finansielle partnere (PTF). Det var kampen mot korrupsjon i lys av de siste begivenheter som var temaet. Justisminister Andriamiseza Charles, som har kastet seg inn som forsvarer av den korrupsjonsmistenkte Claudine Razaimamonjy, forklarte grundig hvorfor Claudine av helseårsaker hadde reist til Mauritius og måtte søke sykehusopphold, selv om han visste at ingen trodde på hans forklaring. Regjeringen måtte også forklare seg om Bekasy-affæren. Bekasy er blitt anklaget for å stå bak ulovlig tømmerhogst og -eksport av rosentre. Men Johnfrince Bekasy hevder at han er en lovlig operatør og har alle nødvendige dokumenter som viser det. Men verken denne saken eller affæren med ulovlig tømmerlast som ble konfiskert i Singapore er avsluttet. Singapore har dømt bakmannen som sto bak transporten, men Madagaskar har ikke dømt noen for ulovlighetene. (Tribune 9. mai 2017)

 

Saudi-Arabia støtter veibygging

Saudi Arabia har bevilget 14 millioner USD for å rehabilitere veien langs kysten på nord-øst Madagaskar ved Soanirana Ivongo til Vahibe. Dette skal bede forbindelsene med havnebyen Toamasina. Ca 80 km av denne «verdens verste vei» har vært omtrent umulig å kjøre. Det hindrer produsenter av vanilje og nellik i å få frem sine varer. Den arabiske utviklingsbanken har bevilget 10 millioner til prosjektet og den gassiske stat skal bidra med 7 millioner USD:. (L’Express 6. mai 20117)

 

TIM blir opposisjonsparti

Ekspresident Marc Ravalomanana har nå erklært offisielt at hans parti TIM er et opposisjonsparti etter at minister Roland Ravatomanga ble sparket fra regjeringen under den siste omrokkeringen. Partiet vil bryte alt samarbeid med Staten, sier han. (Tribune 4. mai 2017)

 

Australia åpner konsulat i Antananarivo

Australia har en ambassadør på Mauritius som har ansvar også for relasjonen til Seychellene, Komorene og Madagaskar. Nå åpnes et konsulat i Antananarivo. De to landene har flere interesser felles sier Scott Reid som er honorær konsul. Blant annet kan Australia bidra med mye kunnskap innen gruveindustri. (L’Express 8. mai 2017)

 

Energiselskapet JIRAMA

Statens energiselskap JIRAMA har fått ny direktør Aimé Olivier Jaomiary. Han vil nå heve prisene for å reise underskuddsforetaket. JIRAMA har nå en gjeld på 1000 milliarder Ariary.         Mange mener at årsaken til underskuddet er at statens egne folk bruker JIRAMA som melkeku. Det er ikke noe innsyn i regnskaper og drift. Selskapet leverer verken kvalitet eller kvantitet. (Tribune 5. mai 2017)

 

Prinsippet om maktfordeling

«Madame Claudine er vår partner, hun gir losji til flere av oss», sier lederen for presidentens parti HVM, Jaona Elite. Han er også deputert til Nasjonalforsamlingen. Som kjent er mangemilliardæren Claudine Razaimamonjy arrestert etter anklager fra Det uavhengige antikorrupsjonskontoret BIANCO. Justisminister Charles Andriamiseza har blandet seg inn i saken og bidratt til at hun flyktet til Mauritius. Men hun er nå tilbake, men ingen kan si sikkert hvor hun er bortsett fra at hun ikke er i fengslet på Antanimora. Da statsadvokaten kom for å finne ut om hun befinner seg på sykehuset HJRA i hovedstaden sperret senator Riana Andriamandavy veien for magistratene. Fagforeningen for dommerne har bedt presidenten om å sikre uavhengig maktfordeling mellom den lovgivende, den utøvende og den dømmende makt.(Tribune 3. mai 2017)

 

Ekstra informasjon