Madagaskarnytt

MELDING TIL LESERNE

MELDING TIL LESERNE

Denne bulletinen blir den siste fra min hånd. Jeg har skrevet disse nyhetssendingene hver måned siden 2003 i hovedsak basert på gassiske aviser på internett.

Se f.eks. http://www.lexpressmada.com og http://www.madagascar-tribune.com/ og http://www.midi-madagasikara.mg/

Jeg har fått mange tilbakemeldinger om at det er blitt satt pris på. Men jeg må innse at min kapasitet er begrenset, så jeg kan ikke opprettholde tjenesten.

 TAKK FOR FØLGET I 14 ÅR!

 Hilsen Øyvind Dahl

Nasjonaldagen – Alle demonstrasjoner er forbudt

Den 26. juni skal Madagaskar feire 57 års uavhengighet fra koloniveldet. På siste regjeringsmøte ble det bestemt at alle politiske demonstrasjoner blir forbudt i juni måned. Under markeringen av nasjonaldagen i 2016 ble en hjemmelaget bombe kastet ut på plassen foran senatet. Heldigvis ble det bare materielle skader. Sikkerheten skal stå i høysetet denne gangen, sier kommunikasjonsministeren – talsmann for regjeringen. (L’Express 31. nai 2017)

 

Utenlandske industri-investeringer øker

Ifølge industriminister Chabani Nourdine har utenlandske investeringer i industrien økt med 9,6 %. Eksempelvis investerer kenyanske forretningsmenn 70 -75 millioner dollar i Mahajanga der de vil fremme dyrking av mais og utvikle en mølle fra 2018. Da må det også investeres i havnen i Mahajanga.

Les mer …

Milliardæren fortsatt på sykehuset

Madame Claudine Razaimamonjy, som er anklaget for grov korrupsjon, er fortsatt på sykehuset. Dommernes fagforening (SMM) har sendt ut et kommunike der det heter at Claudine er under arrest og skal sone under samme betingelser som andre arrestanter. Det medisinske personell har ikke rett til å motsette seg dommernes kontroll ved å holde på helsehemmeligheter. Det vil bety hindring av retten. Statsminister Olivier Mahafaly truer dommerkollegiet (SMM)

Les mer …

Opposisjonen samler seg før valgåret

«Råtne frukter vil falle av seg selv», sier de opposisjonelle som samlet seg under et møte med slagordene «Samarbeid for nasjonens redning» eller «Forandringens krefter» på hotell Panorama i hovedstaden. Lederen for møtet Maharavo Ratolonjanahary sier at det er riktig at president Hery Rajaonarimampianina er valgt, men det er åpenbart at han og hans team er inkompetente til å styre og utvikle landet. Korrupsjonen og maktmisbruk er uten grenser.

Les mer …

Regimets «velgjører» er fortsatt «syk»

Milliardæren Claudine Razaimamonjy, som fikk arrestordre da hun ble pågrepet av ordensmakten 3. april etter en basketballkamp på Mahamasina stadion, er fortsatt på det offentlige sykehuset HJRA. Antikorrupsjonsbyrået BIANCO har rullet opp flere store korrupsjonssaker der mangemilliardæren er involvert. Blant annet har hun støttet presidentens parti HVM og presidentens valgkamp med penger som hun har snoket til seg fra offentlige midler, ifølge anklagene.

Les mer …

1500 frosker tilbake til sitt miljø

Gruveselskapet i Ambatovy, mellom Tana og Toamasina, har bygget en pipeline til Toamasina for å frakte mineralslam fra nikkel og koboltgruvene til kysten. De har da måttet evakuere 1500 gule frosker av typen Mantella aurantiaca som er truet med utryddelse. Disse endemiske artene er nå satt tilbake i naturen. «Vi er stolte over vårt engasjement for naturen», sier lederen for prosjektet. (Tribune 20. mai 2017)

 

Ekstra informasjon